Ordino
Πιπίνου 92
Αθήνα 104 46
τηλ: +30 210 8223798
email: ordino@ordino.gr
Το νέο σύστημα ακροάσεων είναι όντως πολύ χρήσιμο και εύχρηστο εργαλείο και μπορεί να το χρησιμοποιήσει το ίδιο εύκολα κάποιος που έχει στα χέρια του μια μεγάλη παραγωγή αλλά και κάποιος με σχετικά μικρή παραγωγή.
• Διδασκαλία
Θωμάς Μοσχόπουλος
• Χρόνος
Παρασκευή 17 Μαρτίου, Σάββατο.18 Μαρτίου, Παρασκευή 7 Απριλίου, Σάββατο 8 Απριλίου.
Ωρες: 17.00 - 22.00
• Διάρκεια
Συνολική διάρκεια σεμιναρίου: 20 ώρες
• Προθεσμία για δήλωση συμμετοχής
Εξόφληση μέχρι την Πέμπτη 16 Μαρτίου
Περιορισμένος αριθμός ατόμων. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
• Τόπος
ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΝΑΤΙΑΣ 45, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
• Περιγραφή
Όλο και περισσότερο δυστυχώς συνδέουμε (στην Ελλάδα κυρίως) την ερμηνεία στο θέατρο με «ιδιοσυγκρασιακούς» τόπους όπως η «έμπνευση» το «ταλέντο» ή η «καλλιτεχνική προσωπικότητα». Τόπους που αναμφίβολα κάτι ορίζουν χωρίς όμως να εξασφαλίζουν όλα τα αναγκαία και επαρκή συστατικά που μία τέχνη ώριμη και συνειδητοποιημένη απαιτεί, καθώς πολύ συχνά παραπλανούν ως προς την αντοχή και την αποτελεσματικότητά τους κάτω από τις συχνά δύσκολες συνθήκες κατά τις οποίες ένας θεατρικός ερμηνευτής καλείται να λειτουργήσει. Και παρ’ ότι οι περισσότερες τέχνες (μουσική, χορός, ζωγραφική) έχουν σχεδόν ως προαπαιτούμενη μια κάποια τεχνική κατάρτιση ή ακόμα και μια αναγνώσιμη τεχνική γλώσσα ώστε να προσεγγίζεται συστηματικά και ορθολογικά η δεξιότητα που θα εξυπηρετήσει το προσωπικό καλλιτεχνικό όραμα των καλλιτεχνών ή που ακόμα θα υποβοηθήσει την επικοινωνία και την συνεργασία σε περιπτώσεις που απαιτείται συλλογικότητα στην πραγμάτωση του καλλιτεχνικού στόχου, στο θέατρο (που η συλλογικότητα μάλιστα είναι απολύτως αναγκαία) ο καλλιτέχνης βρίσκεται έκθετος χωρίς μεθοδολογία (λόγω συχνά ελλιπούς παιδείας) προσπαθώντας να δουλέψει με την «ψυχούλα» του. Και σε πολλές περιπτώσεις ευτυχώς η εμπειρία και ο χρόνος δημιουργούν μια μεθοδολογία προσωπική στον κάθε ηθοποιό που από την άλλη όμως δυστυχώς συχνά τον εγκλωβίζει σ αυτό που στην κοινή θεατρική ορολογία ονομάζεται «μανιέρα». Η έλλειψη τεχνικής προσέγγισης καταδικάζει τις «ψυχούλες» να περιορίζουν τις ερμηνείες πολύ καλών εν δυνάμει ηθοποιών σε χιλιομασημένα και φτωχά «ψίχουλα». Η τεχνική φυσικά δεν αρκεί αλλά ούτε και το ακατέργαστο ταλέντο διαρκεί. Στην ουσία όμως όπως πολύ σωστά τονίζει ο Πήτερ Μπρούκ «Δεν υπάρχουν μυστικά». Η τέχνη του θεάτρου μπορεί να έχει γραμματική η οποία μάλιστα μπορεί να διδαχθεί ως γλώσσα. Η γνώση γραμματικής και συντακτικού δεν κάνει όποιον την γνωρίζει λογοτέχνη αλλά δεν νοείται και λογοτέχνης που δεν αναγνωρίζει την κωδικοποίηση της γλώσσας του. Η χρήση τις γλώσσας είναι αυστηρά προσωπική και υποκειμενική αλλά η γλώσσα αυτή καθ αυτή είναι αναγνωρίσιμη και σε πολύ μεγάλο βαθμό ορθό-λογική, δηλαδή κοινή και αποκωδικοποιήσιμη.
Το σεμινάριο λοιπόν αυτό έχει σαν στόχο την εισαγωγή σε κώδικες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία, χωρίς περιορισμούς υφολογικούς και αισθητικούς ή επιταγές θεατρικού είδους όπως «ρεαλισμός» «εξπρεσσιονισμός» «παράλογο» «τραγωδία» «αποδόμηση» (???) Είναι περίπου όπως ένα κατσαβίδι μπορεί να έχει οικιακή χρήση και να βιδώσει κανείς μ’ αυτό μια πρίζα ή μια λυόμενη βιβλιοθήκη και παράλληλα να χρησιμοποιηθεί το ίδιο ακριβώς σε μια πολύ πιο μεγάλη ή περίπλοκη κατασκευή. Πόσο μάταιο όμως είναι να προσπαθείς να βιδώσεις μια βίδα με γυμνά χέρια ή πόσο δύσκολο να το κάνεις με μια χτένα!
Κάθε τέχνη έχει και τις τεχνικές της και μια εισαγωγή σε μια σειρά τεχνικών της υποκριτικής τέχνης μέσα από απλούς προσβάσιμους και ορθολογικούς κώδικες σκοπεύει να παρουσιάσει το σεμινάριο αυτό απευθυνόμενο σε επαγγελματίες ηθοποιούς καθώς και φοιτητές δραματικών σχολών. Διαιρείται σε δύο χρονικές ενότητες . Στην πρώτη ενότητα οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν σε τεχνικές τις οποίες θα θέσουν στο χρονικό ενδιάμεσο σε χρήση ώστε να παρουσιάσουν στην δεύτερη ενότητα την δουλειά τους και να την ξαναδουλέψουν μέσα από την συγκεκριμένη οπτική με την συμμετοχή του διδάσκοντα.
Βιογραφικό Θωμά Μοσχόπουλου
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος γεννήθηκε στην Μπίτολα της Γιουγκοσλαβίας το 1965. Σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θέατρο στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας και κινηματογράφο στο Labo
• Κόστος συμμετοχής
200 ΕΥΡΩ
• Στοιχεία επικοινωνίας
2310530660
thess@iasmos.net
• Σχετικό link
http://syxronotheatro.gr/article_view.php?artid=6450&blog=1&langid=45
• Ημερομηνία δημοσίευσης:
9/3/2017