home page/αρχική σελίδαOn line αναζητήσειςμόνο για μέλη πρόσθετη ενημέρωση  
Βασίλης  Οικονόμου  
 
Ηθοποιός
Σκηνοθέτης
Διδασκαλία Ηθοποιών

Χρώμα μαλλιών: μαύρα Ύψος: 180 cm
Χρώμα ματιών: καστανά Βάρος: 90 kg

Γεννήθηκε το 1980
Τόπος γέννησης: Σικυώνα Κορινθίας

Σπουδές


Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης "Η Πρόβα" Μαίρης Ραζή Απόφοιτος, πρώτος ανάπηρος στην Ελλάδα που πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις Ανώτερης Δραματικής Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού 
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών Μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στο "Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο" 
Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση "Αρχαιολογία - Ιστορία της Τέχνης" 2004

Γλώσσες
Ελληνικά    μητρική
Αγγλικά    καλά

Εμπειρία


Ση΅αντικότεροι ρόλοι ως ηθοποιός στην έως τώρα πορεία του:        
1. Ξέρξης «Πέρσες» Αισχύλου σε σκηνοθεσία και ΅ετάφραση του ιδίου στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 και σε καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.
2. Νεκρασόφ «Nekrassov» του J.P. Sartre σε σκηνοθεσία του ιδίου στο “Από Μηχανής Θέατρο” την περίοδο 2017-2018.
3. Τσετσέ “Τσετσέ” του L. Pirandello σε σκηνοθεσία Μ. Τριανταφυλλάκη στο Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στο Art63 (Φλεβάρης-Μάρτης-Απρίλης 2016).
4. Φιλοκτήτης “Φιλοκτήτης” (΅ονόλογος) της Απολλωνίας Τσαντά βασισ΅ένο στην ο΅ώνυ΅η τραγωδία του Σοφοκλή. Σκηνοθεσία: Σοφία Σταυρακάκη. Πρε΅ιέρα: θέατρο “Απόλλων” Σύρου και περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.
5. Ρε΅ “Ο κύριος Ρε΅” (΅ονόλογος) του Κώστα Λάκη σε σκηνοθεσία του ιδίου στο θέατρο “ΊΣΟΝ” την περίοδο 2019-2020.
6. Κορυφαίος Χορού “Αντιγόνη” Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του ιδίου σε θερινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα το 2018 ΅ε πρε΅ιέρα στο θέατρο Πέτρας.
7. Duke "Blindfold – The Night of the Hunt" της Σοφίας Σταυρακάκη στο Ίδρυ΅α Μιχάλης Κακογιάννης (Ιούνιος 2018) και στο Brighton Fringe Festival 2017 (για 9 παραστάσεις).
8. Αγα΅έ΅νων "Είσαι ευτυχισ΅ένος τώρα Αγα΅έ΅νονα" (Performance) στο θέατρο ΊΣΟΝ και στο ίδρυ΅α Μιχάλης Κακογιάννης (Οκτώβριος & Νοέ΅βριος 2022).

Σκηνοθεσία
       
2022 . .. Αντιγόνη: Πράξις Ι Θέατρο ΊΣΟΝ
2016 . .. Μεταξία Λάκης Κώστας, θέατρο ΊΣΟΝ
2018 . .. Αντιγόνη Σοφοκλής, περιοδεία
2017 18 Νεκρασόφ Σαρτρ Ζαν Πωλ, (σε πανελλήνια πρώτη) Από Μηχανής Θέατρο
2016 . .. Όλοι Ερχόμαστε από Κάπου (We all come from Sοmewhere) (filmed performance) συνδημιουργία τεσσάρων επαγγελματικών συμπεριληπτικών θεατρικών ομάδων από Ιρλανδία, Ιταλία, Τσεχία και την Ελλάδα. Ένας εκ των τεσσάρων σκηνοθετών
2016 17 Πέρσες Αισχύλος, ΅ετάφραση του ιδίου, Εθνικό Θέατρο (Σκηνή Ν. Κούρκουλος) Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016
2015 16 Ιάκωβος ή Υποταγή Ιονέσκο Ευγένιος, περιοδεία
2016 . .. Ιστορία του Ζωολογικού Κήπου (The Zoo Story) ’λ΅πυ Έντουαρντ, Θέατρο Εμπρός
2011 . .. Έρως ο Λυσιμελής - Παγκόσμια ημέρα Ποίησης. Aφιέρωμα στην Αρχαία Ερωτική Ποίηση, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Αίθουσα Ν. Σκαλκώτας & Μέγαρο Θεοχαράκη 2011

Δραστηριότητες


Διδασκαλία - Διαλέξεις - Συνέδρια        
Τον Σεπτέμβριο του 2013 έδωσε master-class υποκριτικής με τίτλο "Space and Time in Ancient Greek Tragedy" στο διεθνές φεστιβάλ «Proteatr» που διεξήχθη στη Μόσχα.
Τον Οκτώβριο του 2013 ήταν τιμώμενο πρόσωπο - ομιλητής στο 2ο επιστημονικό συνέδριο με θέμα "Sociality-Creating Function of Art and Problems of Sociocultural Rehabilitation" που διεξήχθη στην Ακαδημία της Φιλοσοφίας στη Μόσχα και παρουσίασε ομιλία περί αναδόμησης της διδασκαλίας ηθοποιών ΑμεΑ με τίτλο: "όψις (opsis) The interpretation of the term from antiquity to contemporary theatrical reality".
Το 2016 δίδαξε υποκριτική και αρχαίο θέατρο στο πλαίσιο του σεμιναρίου με τίτλο "Εισαγωγή στην Κωμωδία: Τεχνικές- Ανάλυση".
Εκπαιδευτής θεάτρου κι ένας εκ των τριών συντονιστών του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού πενθήμερου εργαστηρίου C5 με τίτλο "Mirroring" (Χαϊδάρι 30/01- 03/02/2017) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EDUCATHE+ ("Educational Theatre as the place of raising inclusion and employability of People with Disability")
Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος συμμετείχε στο πενθήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο C8 με τίτλο “I am free” ως εκπαιδευτής στο Ventspils της Λετονίας (2/07/2017-7/7/2017).
Συμμετείχε στη Διεθνή ημερίδα στο Τορίνο στις 7/4/2017 για την παρουσίαση νέας μεθοδολογίας για ’τομα με Αναπηρία (έμφαση στις mental disabilities): “Πώς ένα Ανάπηρο άτομο μπορεί να γίνει co-leader κι εν συνεχεία leader ενός project!”.
Έχει δώσει πολλά master-classes στην Ελλάδα και το εξωτερικό (τελευταίο τον Μάρτιο του 2022 στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: «Όλοι μαζί στην Όπερα») για την συμπεριληπτική προσέγγιση στο επαγγελματικό θέατρο με βασικούς άξονες τη συναντίληψη και τη συνεκπαίδευση.
συνιδρυτής του “ΊΣΟΝ”, του πρώτου εργαστηρίου επαγγελματικής συστηματικής συμπεριληπτικής εκπαίδευσης για το Θέατρο και το Χορό στην Ελλάδα (www.ison.com.gr)
Το 2021 & 2022 είναι επισκέπτης εκπαιδευτής στις εκπαιδευτικές δράσεις του Εθνικού Θεάτρου (Μικρό Εθνικό)
Ομάδα ΘΕΑΜΑ        
Το 2010 ίδρυσε το Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία "ΘΕΑΜΑ" και από το 2018 είναι artistic director της ομάδας. Η θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ (www.theamatheater.gr) αποτελεί την πρώτη επαγγελματική συμπεριληπτική (αναπήρων και μη αναπήρων) ομάδα θεάτρου στη χώρα μας.

Link & Video


Συνέντευξη 2022
Ομάδα ΘΕΑΜΑ
Όλοι Ερχόμαστε από Κάπου We all come from Sοmewhere
ΙΣΟΝ
 

english