Ελπίδα  Κιράνα

Elpida  Kirana
 
Ηθοποιός


Χρώμα μαλλιών: καστανά Ύψος: 157 cm
Χρώμα ματιών: καστανά Βάρος: 44 kg


Τόπος γέννησης: Θεσσαλονίκη


Γλώσσες
Ελληνικά    μητρική
Γαλλικά    μέτρια


       
Η Ελπίδα Κυράνα (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Κιράνα) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή της Αργυρώς Πατεράκη "Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης" το 1980 και συνέχισε της θεατρικές σπουδές της στο Unversity Paris VIII - Vincenes a Saint - Denis στο Παρίσι. Παράλληλα με τις πανεπιστημιακές της σπουδές διδάσκεται επιπλέον χορό, παντομίμα, μιμητική, ινδικό θέατρο "κατακάλι", κινησιολογία, φωνολογία. Ξεκίνησε την επαγγελματική της δραστηριότητα ως ηθοποιός από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και συνέχισε σε διάφορα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και ιδιωτικούς θιάσους όπως ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, "Δεσμοί" Ασπασίας Παπαθανασίου (Επίδαυρος), Αντιθέατρο Μαρίας Ξενουδάκη κλπ. Εργάστηκε ως δασκάλα θεάτρου στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σεπολίων στην Αθήνα καθώς και στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αγρινίου. Η Ελπίδα Κυράνα (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Κιράνα) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή της Αργυρώς Πατεράκη "Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης" το 1980 και συνέχισε της θεατρικές σπουδές της στο Unversity Paris VIII - Vincenes a Saint - Denis στο Παρίσι. Παράλληλα με τις πανεπιστημιακές της σπουδές διδάσκεται επιπλέον χορό, παντομίμα, μιμητική, ινδικό θέατρο "κατακάλι", κινησιολογία, φωνολογία.

Ξεκίνησε την επαγγελματική της δραστηριότητα ως ηθοποιός από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και συνέχισε σε διάφορα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και ιδιωτικούς θιάσους όπως ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, "Δεσμοί" Ασπασίας Παπαθανασίου (Επίδαυρος), Αντιθέατρο Μαρίας Ξενουδάκη κλπ.

Εργάστηκε ως δασκάλα θεάτρου στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σεπολίων στην Αθήνα καθώς και στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αγρινίου.

Συνέχισε να εργάζεται ως δασκάλα θεάτρου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στα σχολεία: 6ο Ιλίου, 27ο Περιστερίου, 2ο Καματερού στην Αθήνα ενώ άρχισε την φοίτησή τηςστην Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών στη τμήμα "Ελληνικός Πολιτισμός" από όπου πήρε και το δίπλωμά της από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Παράλληλα με τις σπουδές, δημιουργεί στο πανεπιστήμιο με δική της πρωτοβουλία, εθελοντικά για δύο έτη, ένα θεατρικό εργαστήρι στο οποίο ήταν υπεύθυνη.


 

english